Saturday, 28 March 2015

jam dah 4 14 pagi.. mata xmaw tido.. setiap kali aina risau akan sesuatu barula teringat kat blog ni. klaau x haram jadah xingat malah x log in pun.. padahal masa mula2 create beriaya2 nak buat bisnes online la bagai.. huhuu..

itula iana ayuni.. 

sekarang tengah mengatur strategi membuka booth.. organizer booth ni opis mate lama aina juga.. along panggilan dia. dalam diam sebenarnya aina menggagumi dia dalam banyak perkara.. itu nanti aina luahkan.. sekarang nak cerita pasal booth ni.. 

aina mula la men search tenet pasei panduan membuka booth.. step pertama iaitu memilih kedudukan tapak booth dan juga bayaran sebanyak 200 ringgit pun  telah di buat. 

booth ini aina share bersama 4 orang kawan kerja yang lain.. masing2 ada kategori perniagaan dia sendiri. 

booth tu saiz 10x10 kaki. kod no 5 biru.. bersebelahan dengan butik kawan juga. kira satu line tu semua geng la.. tarik booth 27,28 dan 29 april 2015. aina masih ada 27 hari untuk buat preparation and everything.. gemuruhnya sudah mula terasa. mana tidaknya tolak preparation kerja di opis seminggu perlu siapkan magazine.. 

antara item yang aku telah tetapkan untuk display nnt ialah:
1. kad kahwin.
kad kahwin ni aina dah kategorikan kepada 6 saiz pilihan.
material juga berbeza sebab skunk kad kahwin brown paper atau recycle paper sgt mendapat permintaan.

2. yassin nipis.. aina sudah ada beberapa jenis design daripada klient yang aina pernah buat.

3. sticker / tag pelbagai bentuk dan saiz

4. button badge
ingat nak buat 50 jenis pelbagai design

5. bunting banner

6. penanda arah mockup.  petak dan shape arrow.

7. prop 20 jenis. ni y paling mlas buat

8. guestbook.
aina dah research pelbagai jenis guestbook.. cuma.. tensennye nak cari supplier kat mane ni.. 

9.flagline.


semua item ni kene sedia kan paej dan sebutharga promosi.. ain atarget tuk pelanggan yang nak berkahwin pada musim cuti raya aidilfitri nnti.. harap2 adela pelanggan yang ambil order terus dengan deposit.

printer kak marina akan sediakan.

selain tu tatarias booth juga penting supaya ornag datang singgah booth kita.. aina cuma perlukan rak buku dan meja. rak buku untuk 
save as tapi terlupa nak save tuan punya blog.. maaf eaa.. xingat ambil daripada mana.







ini antara gmbar internet yang menjadi inspirasi aina untuk decorate booth yang 10x10 kaki bahagi 4 orag tu nanti.  sebenarnya banyak bahan tambahan nak kene cari.. misalannya
1. kerusi picnic
2. rak buku yang boleh buka pasang
3. pasu bunga
4,. backdrop
5. frame gambar
6. dan banyak item2 kecil2


gaji bulan 3 pun dah masuk so tinggal survey dan beli barang la.. 


camna aina nak bahagikan kerja pula supaya xde kerje yang pending last minute. 

1. weekend 28-29
 survey kedai DIY, daiso eon big kedai 2.00.. kedai all item at 5.00 jepun.
bandingkan harga antara kedai. senarai barang pun xde. juz ape yang jumpa itula yang akan kita gunakan.
alas meja.. warn xdecide lagi dengan ahli l;ain. 

2. minggu pertama bulan 4.
start buat design untuk bunting roll up hausofcard, mock up kad kahwin, tag dan sticker, button badge dan item2 kecil yang lain. dah siap terus hantar printer

3. minggu kedua mula start buat magazines dan blik lewat malam.

4. minggu ke tiga..
kumpulkan barang printing. jika masih xda masih sempat buat dan hantar printer.  

5. minggu ke 4.. persediaan akhir dan jangan lupa apply cuti untuk hari jumaat.

Google+ Followers