Saturday, 28 March 2015

jam dah 4 14 pagi.. mata xmaw tido.. setiap kali aina risau akan sesuatu barula teringat kat blog ni. klaau x haram jadah xingat malah x log in pun.. padahal masa mula2 create beriaya2 nak buat bisnes online la bagai.. huhuu..

itula iana ayuni.. 

sekarang tengah mengatur strategi membuka booth.. organizer booth ni opis mate lama aina juga.. along panggilan dia. dalam diam sebenarnya aina menggagumi dia dalam banyak perkara.. itu nanti aina luahkan.. sekarang nak cerita pasal booth ni.. 

aina mula la men search tenet pasei panduan membuka booth.. step pertama iaitu memilih kedudukan tapak booth dan juga bayaran sebanyak 200 ringgit pun  telah di buat. 

booth ini aina share bersama 4 orang kawan kerja yang lain.. masing2 ada kategori perniagaan dia sendiri. 

booth tu saiz 10x10 kaki. kod no 5 biru.. bersebelahan dengan butik kawan juga. kira satu line tu semua geng la.. tarik booth 27,28 dan 29 april 2015. aina masih ada 27 hari untuk buat preparation and everything.. gemuruhnya sudah mula terasa. mana tidaknya tolak preparation kerja di opis seminggu perlu siapkan magazine.. 

antara item yang aku telah tetapkan untuk display nnt ialah:
1. kad kahwin.
kad kahwin ni aina dah kategorikan kepada 6 saiz pilihan.
material juga berbeza sebab skunk kad kahwin brown paper atau recycle paper sgt mendapat permintaan.

2. yassin nipis.. aina sudah ada beberapa jenis design daripada klient yang aina pernah buat.

3. sticker / tag pelbagai bentuk dan saiz

4. button badge
ingat nak buat 50 jenis pelbagai design

5. bunting banner

6. penanda arah mockup.  petak dan shape arrow.

7. prop 20 jenis. ni y paling mlas buat

8. guestbook.
aina dah research pelbagai jenis guestbook.. cuma.. tensennye nak cari supplier kat mane ni.. 

9.flagline.


semua item ni kene sedia kan paej dan sebutharga promosi.. ain atarget tuk pelanggan yang nak berkahwin pada musim cuti raya aidilfitri nnti.. harap2 adela pelanggan yang ambil order terus dengan deposit.

printer kak marina akan sediakan.

selain tu tatarias booth juga penting supaya ornag datang singgah booth kita.. aina cuma perlukan rak buku dan meja. rak buku untuk 
save as tapi terlupa nak save tuan punya blog.. maaf eaa.. xingat ambil daripada mana.







ini antara gmbar internet yang menjadi inspirasi aina untuk decorate booth yang 10x10 kaki bahagi 4 orag tu nanti.  sebenarnya banyak bahan tambahan nak kene cari.. misalannya
1. kerusi picnic
2. rak buku yang boleh buka pasang
3. pasu bunga
4,. backdrop
5. frame gambar
6. dan banyak item2 kecil2


gaji bulan 3 pun dah masuk so tinggal survey dan beli barang la.. 


camna aina nak bahagikan kerja pula supaya xde kerje yang pending last minute. 

1. weekend 28-29
 survey kedai DIY, daiso eon big kedai 2.00.. kedai all item at 5.00 jepun.
bandingkan harga antara kedai. senarai barang pun xde. juz ape yang jumpa itula yang akan kita gunakan.
alas meja.. warn xdecide lagi dengan ahli l;ain. 

2. minggu pertama bulan 4.
start buat design untuk bunting roll up hausofcard, mock up kad kahwin, tag dan sticker, button badge dan item2 kecil yang lain. dah siap terus hantar printer

3. minggu kedua mula start buat magazines dan blik lewat malam.

4. minggu ke tiga..
kumpulkan barang printing. jika masih xda masih sempat buat dan hantar printer.  

5. minggu ke 4.. persediaan akhir dan jangan lupa apply cuti untuk hari jumaat.

Thursday, 15 January 2015

magazine designer bertukar tempat keje baru..

bila nak start menulis je mesti blank..hehehe.. almak nak tereyak ...!!!!! jup.. kang sambung menulis lagi..
xjadil berak lah... hehehe

time la ni aye nak cite pasei tempat keje baru.. syarikat property.. ala pasei jual beli rumah.. conduct event.. iklankan develepor punya projek.. mula2 xfaham sgt tambah lagi semue ckap omputih .. real estate.. property investment, mortage.. apatah lagi..magazine ni salah satu produk die selain property launch: website yang memaparkan developer yang nak launch projek baru dorang.. macam property guru/mudah.my/jobstreet.tapi emasing ade specialist sendiri. aaaa.. fham ka idak..hahahha..buat xtaw sudala.. nak cita den pun bukan pakar sgt.. baru sebulan setengah kerje ja..

  aina ni pulak bertugas sebagai pereka magazines..  skunk dok tengah bz pasal magazine keluaran february.. dateline magazine sepatutnya 15hb.. 7 hari bekerja untuk cetakan..iaitu 22hb akan siap dan di edarkan terus ke distributor seluruh negara.. maka pada awal bulan atau 1hb setiap bulan terpampang la magazine kami di kedai-kedai/outlet/kiosk..tapi bulan ni di sebabkan masalah-masalah magazines dateline pada 17hb
1.artikel xsempat diiproses oleh editor maka kami designer xdpt nak buat ceoat
2. last minute pertukaran artikel
3. last minute ads dapt darpda client
antara partner pengedar kami ialah mph, news  kiosk, popular dan ade lagi xingat.. sekarag marketing sedang berusaha supaya magazines kami boleh diletakkan di strabuck untuk bacaan percuma para pelanggan... bukan mudah iea..marketing akan penin kepala buat phone call berkali2, beri proposal, beri statistik pembaca untuk meyakin head starbuck. ade client yang xpick up phone.. always busy.. dah angkat col beri email soh hantar proposol.. rupanya email salah.. sakit hati x.. eeewww gerammm.. tapi seb baik la aina xkeje dalam bidang tu.... cobaan

aina nak cite pasei tugasan harian aina pulak... 
magazines designer ni keje paling senang paling goyang kakilah y aina penah keje.. 
84 pages
20 artikel
17 ads
 sampei je opis.. on komputer.. aina amik cawan buat nescafe dulu.. cawan sendiri sudu sendiri coz opis pelbagai kaum.. juz for safety semua pakai barag sendiri. cit.. bila amik barag opis bawak balik.. xpikir pulok halal haram.. kikiki.. sowie lari topik pulak..
 layout, table,folio dalam indesign..
edit gambar gelap terang, crop pakai photoshop
illustrator untuk graph, figure yang terlalu complex..
pakai 3 ni je.. dan sehari aina boleh final draft 3 artikel.

biasanya akan ade smpai 3 draft. masukkn words,napic data, graph gambar layout cantik lagi kemas-print dan hantar ke meja editor, editor akan check dari segi spelling, grammar, vocab atau ade perubahan susunan ayat tu biasala.. aina akan betulkan jadi draft ke2.. editor check-betulkan correction smpai la zero mistake.. ape2 kesalhan akan di tanggung oleh editor. gaji besoww kot.. beban keje sebagai editor sgat berat pada pandangan aina.ok.. setiap keluaran akan ade theme issue.. contoh untuk february magazine company aina about security... soalan macammana nak relate security dan majalah property.. hehhehe.. kene baca magazine company aina baru faham.. 

keje editor pulak..
1. buat flat plan untuk setiap issue akan datag
2. create 1 theme untuk setiap issue
3. senaraikan list tajuk artikel yang berkaitan dengan theme dan mengikut folio
folio magazines aina ialah 
a. news & event 
b. feature 
c. developer of the month
d. personality of the month
e. investor next door
f. home plus
g. strategy
h. finance
i. legal
j. area focus
k. experts comments

4.bila dah dapt tajuk.. start buat phone call untuk interview orag.. 
5. agihkan artical antara writer.. beri wrter contact person tuk di hubungi.. untuk ini internet mainkan peranan penting.. juz type developer akan keluar list macam2 developer di malaysia.
6. writer akan start buat soalan dan tunjuk pada editor.. editor akan ubah @ beri idea soalan2 terbaik untuk di ajukan pada penemuduga. kat sini peranan editor dan writer sama.. untuk big artikel atau cover story biasanya editor y akan handle.. 
7. editor juga mengambil gambar dan rakam suara penemuduga semasa temu ramah.





Google+ Followers